Dolgok, amiket a karantén alatt tanultam

Nincs az az ember, akiben ne zajlottak volna le érzelmi hullámvölgyek az elmúlt három hónapban. Ennyi telt el ugyanis a világszerte kikiáltott vészhelyzet óta, amikor is az emberiség nagy része, bezárta belülről otthona ajtaját. Begubóztunk, miközben a környezetünk csendben kivirágzott, a Déli-sark feletti ózonlyuk bezárult, delfinek lepték el Velence varázslatos lagúnáit, vagy rég nem látott módon, szinte harapni lehetett a levegőt London felett. Összességében jól éreztem magam ebben a két hónapban, hiszen a vágyunk, miszerint sok időt tudjunk együtt tölteni a Kedvesemmel, beteljesült. Jókat nevettünk, elpostáztattuk magunkhoz az Xboxot, amellyel aztán táncoltunk, teniszeztünk vagy küldetéseket teljesítettünk. Finomakat főztünk, ettünk, kipróbáltunk új ízeket, napoztunk a teraszon, miközben hangoskönyvet hallgattunk, a kertet megszépítettük, emelt ágyásba mini veteményest készítettünk, egyszóval igyekeztünk változatosan eltölteni az időt. Munka téren a napjaim számottevően nem változtak a korábban megszokottakhoz képest, szerencsére ugyanúgy sok feladat várt rám a laptop előtt, mint eddig.

Sokan számolnak be az otthonmaradás pozitív megélésről, és félnek attól, hogy ez a kialakult harmonikus lelkiállapot szertefoszlik az első, megszokott szociális érintkezés alkalmával. Én is kicsit féltem ettől, pláne mert alapvetően introvertált vagyok, aki imád egyedül lenni, de nem tartott ez az állapot sokáig, mivel a túltengő időkapacitásban elkezdtük szervezni az esküvőnket, és ezzel együtt néhány személyes találkozást is meg kellett ejtenem.

Személy szerint hatalmas tapasztalásnak éltem meg ezt az időszakot. Kíváncsian néztem, ki, mennyire kreatívan fogja túlélni és előnyére fordítani a kényszerben eltöltött heteket, melyekből olykor én magam is tudtam inspirációt meríteni. Voltak, akik profitáltak ebből a két hónapból, voltak sajnos olyanok is, akik feladták, és azok közül is nem kevés számban, akik visszavonultak fejlődni. Ha ennyire feketén vagy fehéren nézzük, akkor én az utóbbi csoportba tartozom. Egyrészt a beállítottságomnak köszönhetően időnként szükségem van a csendes reboot-ra, másrészt a vállalkozásomon belüli feladataim is át kellett szervezni, esetenként felvenni új munkákat, vagy elengedni olyanokat, amelyek már csak az erőm csapolták, és nem okoztak tovább örömet. Épp ezért teljesen elengedtem az online marketinget, és ma már csak grafikus tervezéssel és weboldalakkal foglalkozom. Nem mondom, hogy minden percet kihasználtam az elmúlt három hónapban, és mindig csak pozitív napokat zártam, de már ennyi idő alatt is rengeteg mindenben megváltozott az véleményem, és az alábbiakban összeszedtem azokat a dolgokat, amiket megtanultam mindez idő alatt. Alapvetően nem tett hozzá és nem is vett el az életemből ez az időszak, de van néhány dolog, amiben ma már tisztábban látok, mint néhány héttel ezelőtt legyen szó a szépségápolásról vagy más megállapításokról.

  1. Elsőként egy könnyed megvilágosodással kezdem. A sminkmentes időszakban megtanultam, hogy hosszú távon kifizetődő megszeretni és szépnek látni a természetes arcunkat, melyet a bőrünk és a pénztárcánk is meghálál.  “Ünnepnapokon” egy jól megválasztott, vékonyan fedő alapozón, némi pirosítón és ajakbalzsamra satírozott nude ceruzával gyönyörűen elboldogultam, a mindennapokban naturalitásában pedig rájöttem, hogy a szempillagöndörítő eszköz önmagában alkalmazva ugyanolyan csodásan ívelt pillákat eredményez, spirálozás nélkül. Mi több, egész nap úgy marad és még lemosni sem kell este.
  2. Megtanultam, ha valamiben ma biztos vagyok, holnap már lehet az ellenkezője történik. Ezért szeretek mindig spontán lenni és tudatos jelenlétben megélni a mindennapokat, nem azon aggódni mi lesz másnap. Hiszen megoldjuk. Mindig mindent megoldunk, nem?
  3. A múlttal nem foglalkozom, a jövőt nem kémlelem, hanem egyszerűen kiélvezem a jelent, hiszen az életem számtalanszor bebizonyította már, hogy egyetlen nap, egy apró gondolat csíra, egy könyv vagy egy film is elegendő ahhoz, hogy az élet(szemlélet)em gyökereiben változtassa meg.
  4. Sokszor a legnagyobb nyomás alatt jön az áttörés, ami fenekestül felforgathatja az addigi életet, álmatlan éjszakákat okozva. És ezek nem feltétlenül negatív változások, mégha elsőre félelmetesnek is tűnhetnek. Mást nem tehetünk, bízzunk a Jóistenben, aki pontosan annyi terhet tesz ránk, amennyit elbírunk, és annyi jutalommal ajándékoz meg, amennyit megérdemlünk. Én ezt elfogadtam, és  többé semmitől sem félek. Félelem helyett egy merőben új, közös álom beteljesítésén dolgozunk, ami pont a karantén legkeményebb napjai alatt született meg.
  5. Megtanultam, hogyan kell több napra vásárolni, beosztani az éléskamra tartalmát, és kreatívan felhasználni az akár megmaradt ételeket. Bár ez a vőlegényem asztala, már három éve ő az étkezésért felelős személy.
  6. Rájöttem, hogy a kertészkedés mégsem nekem való. A kertünket ellepték a békák, de ami még a könnyünket is kicsalta, az a földikutya megjelenése a veteményesben. … Ez egy nagyon aktív, vakondhoz hasonló túrásokat készítő földi patkány, ami teljesen összetúrta a zöldségek nagy részét, és ami a legszomorúbb, hogy minden gyökérzöldséget meg fog rágni. Egyszerűen a kedvünk is elment az egésztől. Megölni nem szeretnénk, ennek egyik oka az 1 millió forintra tartott értéke, másrészt a zöldségeink bánnák bármely módszert is választanánk, harmadrészt a gondolattól is írtózom, miszerint egy-két emlős állat teteme lapul az uborkáink alatt 30 centire. Erről még nem is írtam, mert annyira lesokkolt minket a történés, hogy az a rengeteg munka és pénz nem fog megtérülni. Teljesen kivagyunk emiatt, ezért is lógom el mostanában a kertészkedős posztokat. Ezzel együtt, ha valakinek van ötlete, hogyan tarthatnánk távol ezt az állatot a kertünkből, kérem ne tartsa magában.
  7. Amikor az embernek az egészsége a tét, összekapja magát, és úgy kezd élni, ahogy mindig kellett volna: extra vitaminok, több gyümölcs és zöldség, jóga, stresszkezelés, bőséges alvás, önfejlesztés, hobbi, saját ötletek kidolgozása stb. Most azt kéne írom, “megtanultam…” de valójában mindig is tudtam, hogy ezek a sokszor filléres dolgok a legfontosabbak, hiszen ezek tartanak minket életben, nem feltétlen a kizsigerelő munkahely megtartása, a reggeli dugók, és a gyorskaja. Kívánom, hogy ezután is tudjunk időt szánni mindazokra a pozitív, éltető cselekedetekre, amelyek a három hónap alatt a rutinunk részévé váltak.Processed with VSCO with a6 presetProcessed with VSCO with a6 preset
  8. Rájöttem arra, milyen jó dolog az egyenlőség és milyen jót tesz az emberekkel. Mindenki maszkot visel, senki nem nézi különcnek vagy furcsának a másikat, ahogy senkinek sem az a legfontosabb, hogy a legszebb mosolyát kivillantsa. Nem csacsognak feleslegesen, csak elintézik amit kell, és mindenki megy a dolgára. Már teljesen megszoktuk az anyukámtól húsvétra kapott cuki pöttyös és csíkos maszkunkat, hiányozni fog, különösképp annak hatása.
  9. Megtanultam, hogy minden abba az irányba változik, amit tetteinkkel előidéztünk, és arra halad, amelyik irányba most kell tartanunk. Például február végén, amikor még Európában nyoma sem volt a vírusnak, egy nagy döntést hoztam a vállalkozásomban, ami a félelmeimmel ellentétben nemhogy elvett tőlem, hanem némi gyarapodást is hozott még a legnehezebb időkben is. Ezzel együtt rájöttem arra, mennyire nehéz összefésülni a privát munkáim a Wife Life Style-lal, és ez a felismerés ki is jelölte a későbbi utam.Processed with VSCO with a4 preset
  10. Megtanultam türelmesnek lenni, alkalmazkodni, együtt élni a bármilyen helyzettel, és még toleránsabbnak lenni. Hogy nem kell mereven ragaszkodni meglévő szokásokhoz, sztereotípiákhoz, hiszen a változatosság gyönyörködtet. Például a Kedvesem home office-a miatt kissé felborultak a szerepek a párkapcsolatunkban, de ennek is megtaláltuk a szépségét: végre minden nap hódolhatott a főzés szenvedélyének és kiélhette kimerülhetetlen kreativitását a konyhában. Mondanom sem kell, hogy a következő projekt egy alapos diéta lesz…Processed with VSCO with a4 presetProcessed with VSCO with a6 preset
  11. Az utolsó pontot már évekkel ezelőtt megtanultam, ami most még aktuálisabb. Egy jó társ mindennél többet ér. A gyomrom is belerándul, ha arra gondolok, mit csináltam volna, ha ez a masszív három hónapos összezártság néhány éve történik velem. Most viszont, hogy “túléltük” a bezártságot, és ezt a megváltozott élethelyzetet, mi több, közös életünk legromantikusabb napjaihoz is volt szerencsénk, azt gondolom, nincs olyan, amit ne tudnánk közösen megoldani. Amíg én, mint egyébként is otthonról dolgozó vállalkozóként az íróasztal előtt ülök munkákba temetkezve nap mint nap, addig a Kedvesem mos, tereget, főz, takarít, mindemellett lesi minden kívánságom, megmasszíroz, ha elfáradtam, napi 3x kiroppantja az ülőmunka miatt összenyomorgatott keresztcsontom, teát készít, amikor még csak nem is kérem, és rengeteg energiát áldoz arra, hogy minden pillanatban szeretettel halmozzon el. Nagyon hálás vagyok érte, hogy a nehéz időszakokban is egy emberként törünk előre, és a boldog pillanatokban pedig vele osztozhatom. Mindig azt mondja, szeretne nekem többet adni, miközben nem is gondolja, hogy már ez is több, mint amit valaha férfitől kaptam. 

   Nektek van olyan, amit megtanultatok a bezártság alatt, vagy egy felvett szokásotok továbbra is a mindennapotok része marad?

 1. Áldott Vasárnapot,
  Réka

2 Replies to “Dolgok, amiket a karantén alatt tanultam”

 1. Kedves Réka!
  Írásod minden szava kincs. 🙂 Nagyon jól esett a lelkemnek.
  A bezártság alatt felértékelődtek számomra a távoli családtagokkal folytatott beszélgetesek és a kinti séták. A karantén után is többet hívom a messze lévő szeretteimet és méginkább élvezem a lakáson kívül eltöltött időt. 🙂 Áldott vasárnapot Nektek is!
  Niki

 2. Sokat tanultam az elmúlt hónapokban az időbeosztás és tervezés fontosságáról, már csak az van hátra, hogy ne ragaszkodjak olyan szigorúan ezekhez a tervekhez, ha valami mégis közbe jönne. De a legélvezetesebb része számomra is az volt, hogy ilyen sok időt tölthettem párommal, ő is borzasztó segítőkész, mindenben támogatjuk egymást és hála neki igazán kellemesen teltek az otthonülős napok. 🙂

Szólj hozzá! :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: