#Maradjotthon Bakancslista

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én még sosem éreztem magam ennyire fáradtnak, mint most. Legszívesebben csak begubóznék egy szobában, elegendő filmmel, könyvvel és popcornnal, majd valamikor csak nyár elején bújnék ki a paplan alól, remélve, hogy ez idő alatt elvonulnak felettünk a viharfelhők.

Úgy tűnik, erről a tavaszról lemaradunk. Lassan elvirágzik a magnólia anélkül, hogy megérintettük volna puha szirmait, a levelet bontó természetet és az első tavaszi napsütés melegét az arcunkon csak az ablak mögül élvezhetjük. A hangulatunkra rányomja a bélyeget a frissen sült kenyér illatát elnyomó fertőtlenítőszer szúrós szaga, a maszk és a gumikesztyű viselése pedig már-már kötelező kiegészítő a megjelenésünkben. Egy korábbi Instagram bejegyzésemben írtam, hogy ezt az időszakot kesergés helyett fordítsuk inkább előnyünkre, készítsünk tervet, fogjunk neki a régóta dédelgetett álmaink kivitelezéséhez. Még csak pár hete vagyunk otthon, de az otthon fogalma máris átértékelődött. Eddig alig vártuk, hogy hazaérjünk egy fárasztó nap után, most pedig alig várjuk, hogy ha csak a patikába menet is, de mentesíthessük magunkat a “házi őrizet” alól.

Az elmúlt két évben én is csak a munkáimra koncentráltam, voltak, amikor hajnalokig görnyedtem a gép előtt, mert az online marketingben mindig készenlétben vagyunk, kampányokra, ünnepekre előre kell tervezni, ami persze elsőbbséget élvezett az egyéb teendőim mellett. Nem figyeltem magamra, az egészségem kezdett romlani, a testem folyamatosan jelzéseket adott, miközben én csak a reklámszövegek megírására, vagy az online tartalmak gyártására koncentráltam.  Ezt az időszakot ezért én most magamra fordítom, bár sokan ügyesen meglovagolják a karantén hullámait, nekem viszont épp most esik jól kissé elhatárolódni a hírfolyamoktól, az óvintézkedésektől, pániktól, a számoktól, a felesleges fecsegéstől, helyettük a kellemes feladatokra és a jövőre koncentrálni. És ha már kapóra jött a tavasz is, gondoltam ideje egy bakancslistának, ami kicsit rendhagyóbb – és rövidebb, ám tartalmasabb – lett az eddigieknél. Az alábbiakban pontokba szedtem azokat a teendőket, amelyek legalább nyárig kitöltik majd a napjaim. Ha szívesen olvasnád, melyek ezek, tarts velem a folytatásban.

Először is, amit mások karanténnak hívnak, az nekem már 5 éve a napi rutinom, mivel home office-ban dolgozom, vállalkozóként. Szeretek magam lenni, csendben lenni, szabadon beosztani a rendelkezésre álló időm, ezért számomra az énidő kivitelezése volt talán a legnagyobb kihívás most, hogy a párom is itthon van a hét minden napján. A ruhák szín szerinti rendszerezésével és az alapos tavaszi nagytakarítással már az első négy napban végeztem, ezért kellett találnom további olyan elfoglaltságokat, melyek alatt picit elvonulhatok, magamra koncentrálhatok. Ezeket gyűjtöttem össze egy énidős bakancslistában, melyeket remélem ugyanúgy fogtok szeretni, mint a korábbiakat.

#Maradjotthon Bakancslista

1. Új rutint kellett felállítanom a szépségápolásban, mert az eddigiek sajnos már nem voltak elegendőek. A napokban gyakran használt kézfertőtlenítők és háztartási tisztítószerek pár nap alatt soha nem látott módon kiszárították a kezem finom bőrét, ami most jóval táplálóbb gondoskodást kíván. Az ANITATOTH értékes olajokkal és vajakkal gazdagított testápolói gondoskodnak a finom kötőszövet tápláló regenerálásáról, miközben minden cseppjével valóságos kényeztetést nyújt a léleknek is. Jelenleg kétféle illatú testápoló szerepel a kínálatában, mindkettőt körülbelül egy hónapja használom a napi szépségrituálémba illesztve. Egyszerre gazdag és gyengéd, ezáltal az arcomra is bátran alkalmazom, ami az éjszaka folyamán teljesen megújul, reggelre élettel telivé válik. A finomítatlan olajok és vajak luxus esszenciájában részesülni különleges élmény – nem utolsó sorban a termék csomagolása fantasztikus látvány a fürdőszobánk kiemelt helyén. Ha pedig a nagy otthon ülésben ellenállhatatlan vágyat érzek egy utazáshoz, általuk felfedezhetem a most még távolabbinak tűnő Afrika, Mexikó, Dél-Amerika, Fülöp-szigetek vagy a Földközi-tenger térségének csodálatos kincseit.

Reklám – ANITATOTH Organic Products

2. Könyvterápia. Töredelmesen bevallom, nagyon rég olvastam már papír alapú könyvet, ezért beszereztem egyből hármat is, melyeket a jövő héten beköszöntő tavaszi napsütésben fogok a kedvenc függőhintámban olvasgatni. Ezek a könyvek pedig a rendrakás művészetéről (Marie Kondo – Rend a lelke mindennek), egy a saját veteményes építésről (Így is lehet kertészkedni!) valamint egy különleges szerelmi történetről szóló, pikáns regény. Már látom is magam előtt: amíg a Drágám kertészkedéssel múlatja a délutánokat, addig én a saját olvasmányaimmal. – Újra gyereknek érzem magam, aki a nyári szünidőt tölti!

Processed with VSCO with a6 preset3. Jóga, jóga, jóga. Jóleső testmozgás, mentális egészség és fizikai jóllét napi 30-40-60, vagy akár 120 percben. Micsoda luxus, még csak el sem kell menni otthonról! Tegyél egy próbát, most még több online videót találsz hozzá, a Cosmopolitan Facebook oldalán pedig online mindfulness meditáción is részt vehetsz.

Processed with VSCO with a4 preset4. Átültetem a citromfát és az olajfát. Eddig 16 virágbimbót fedeztem fel a tavaly Olaszországból hozott citruson, remélem még nem késtem el az átültetéssel, és szépen tovább tud fejlődni. Kívánom, hogy mire az össze virág kinyílik, érjen véget minden, ami most a világban – legfőképp Olaszországban – zajlik. Bárhogyan is lesz, soha nem múló szerelemmel maradok irántuk.

5. Elkezdem az egyik nagy álmom kidolgozni, amire már évek óta nincs időm. Ez az időszak a tökéletes a kreatív alkotásra, épp ezért én amíg írok, addig a Kedvesem a veteményest készíti. Most is hallom, ahogy rajzol, tervez, néha dúdolgat a random kialakított dolgozó szobájában. Úgy látszik, mindenkit kreativitásra hív ez a lassítás.

6. A rettegett ablakpucolás. Húsvét is jön, majdnem el is felejtettem. Ez az ünnep a kevésbé kedvelt eseményekhez tartozik, talán azért, amiért amikor gyerek voltam, anya minden évben házimunkára fogott, és a locsolkodást megelőzte a három napos nagytakarítás, valamint a konyhában való robotolás. Háziasszonyként értettem meg miért kell ilyenkor ablakot tisztítani: ahogy megérkeznek az első napsugarak, a téli port magukon viselő ablaküvegeken szinte tejszerű fátyolréteg képződik. Így maholnap ablakot is tisztítok, ami nem éppen egy hálás feladat, ámde szuper testmozgás és – ha úgy vesszük – aktív meditálás is a maga monoton mozdulataival. Ajánlom mindenkinek, utána garantált a tisztánlátás!

7. NoPoo – ezt inkább nektek javaslom. Az otthon tartózkodás a legjobb alkalom arra, hogy tehermentesítsétek a fejbőrt, és kipróbáljátok akár a sampon mentes hajmosást. Sőt, szakértők arra hívják fel a figyelmet, a hajunk szintén találkozhat nap közben vírusokkal még akkor is, ha csak egy rövid időt töltünk közösségben. Ez ellen sapkával és gyakori hajmosással védekezhetünk. A gyakori hajmosás viszont egyesek szerint ártalmas a fejbőrre nézve, ugyanakkor a konyhában fellelhető “samponok” nem tartalmaznak káros összetevőket, így akár mindennapos alkalmazásra is használhatjuk őket. Az erről szóló tapasztalataimról egy korábbi bejegyzésben írtam – ha valaki még nem olvasta, ezen a linken megteheti. Ha már a hajnál tartunk, talán soha vissza nem térő alkalom arra, hogy belevágj: a frufrudba! Ha már régóta kacérkodsz a gondolatával, néhány gyorstalpalló cikk/videó vagy step by step fotó után ragadj ollót és változtass a megjelenéseden. Ha nem sikerül, vagy nem tetszik, legalább most senki olyan nem látja, aki ne szeretne téged bárhogyan is nézel ki.

Processed with VSCO with a6 preset

8. Szeretnék festeni. Van egy üres vásznam, ami a falon lóg már a beköltözésünk óta, arra szeretnék festeni valamit, ami illik az otthonunk bézs-fekete-fehér stílusához. Régen sokat festettem, sajnos ahogy távolodtam el ettől a hobbimtól, ma már jobbára csak a galériákban hódolok a festőművészetnek. Ideje ezen változtatni, időm lesz rá.

9. Megújulás. Néhány hete, a tavaszi megújulás jegyében egyik kedves ismerősöm megkaparintott rengeteg ruhámat, ezért most van egy kis hely a szekrényemben néhány új számára. Valamelyik este bekuckózom a kanapéra, és rendelek néhány új alapdarabot. Nem szabad elfelejteni, hogy nők vagyunk, bizonyos szükségletekkel. 🙂

IMG_0334

10. Tavaszi dekoráció DIY. Lecserélem a karácsonyi fenyőkoszorút a bejárati ajtón, és az itthon fellelhető, régi dekor kellékekből készítek néhány tavaszi, kézzel készült dekorációt a húsvét tiszteletére. A fenti képen a tojás színezésének legtermészetesebb megoldásait láthatjátok, melyekhez jobb esetben ki sem kell mozdulni otthonról, mivel a hozzávalók a konyhában is megtalálhatóak.

11. Új hobbi. Úgy fél éve fontolgatom, hogy egyszer visszatérek az egyik eredeti, belsőépítész szakmámhoz. Ehhez viszont fel kell frissítenem a tudásom, és az aktuális trendekben sem vagyok naprakész. Ezért nyitott szemmel járok, remélem hamarosan keresztezi az utam valaki, aki komplex módon tudna nekem segíteni online. Ez az időszak jó lehetőség lehet az önfejlesztésre. Számos online kurzust indítanak, amivel akár egy teljesen új szakmát vagy hobbit is kitanulhatunk. Például a ruhakészítés: https://www.marenigroup.com/

12. Nyelvtanulás. Lehet, a Kedvesem nyomdokaiba lépek a francia nyelvet illetően, és egy év múlva már a szerelem nyelvén fogunk diskurálni egymással. – Van erre egy szuper applikáció, a Duolingo, ahol a legnépszerűbb nyelveket tanulhatjuk játékosan. Ki tart velem?

13. Elkészítem a családi recepteket. Néhai nagymamán krumplilángosát, keresztanyám sajtos kotlettjét, és anyukám citromos-mákos piskótáját. Ezzel legalább egy kis időre velük lehetek, és felidézhetem egykori emlékeit azoknak, akik ezekben az időkben még inkább hiányoznak.

Processed with VSCO with a6 preset

14. Böjt? (Ezt az opciót nem biztos, hogy a 13-as pont után kellett volna felhoznom, de mindig is szerettem a végleteket.) Most, hogy már egy ideje mindennap otthon vagyunk, kezdjük talán elveszíteni a kontrollt a nasik felett. Hiszen úgy sem kell kimozdulnunk, nem találkozunk senkivel, senki nem fogja észrevenni azt a plusz 3 centit hastájékon. Lehet, de a túlevés és az extrém szénhidrátbevitel hosszú távon rombol, ráadásul mire a karantént feloldják, jó eséllyel a testeket takaró ruhák is lekerülnek, és… A tavasz a legjobb időszak a tisztulásra, egy helyesen kivitelezett léböjt kúrát pedig talán nem is lehetne jobbkor kezdeni, mint a mostani otthonmaradós napokban. A léböjt lényege minden szilárd táplálék mellőzése, a szilárd ételek helyett pedig gyógyteák, napi 3 liter tiszta víz, szűrt levesek és zöldségek, gyümölcsök préselt levei fogyaszthatók. Semmi más. Ha ez drasztikusan hangzik, hagyjuk ki csak a vacsorát, azaz helyettesítsük valamilyen zöldséges turmix-szal. A háromnapos léböjt kúra után nőtt az aktivitásom, kitisztult a szemem, az arcom, fittnek és energikusnak éreztem magam – és persze 3 kilóval könnyebb lettem. (Anyagcsere betegek, cukorbetegek és gyerekeknek a kúrát nem szabad elvégezni!)

Processed with VSCO with a4 preset15. Rendrakás, másképp. Miután kiolvastam az új, rendrakásról szóló könyvem, elkezdek a módszer szerint szelektálni. Nem vagyok felhalmozós típus, könnyen megválok a legtöbb dologtól, mégis a legutóbbi költözés után még mindig túl sok “kacat” van körülöttem. A könyvemben olvastam egy nagyon érdekes párhuzamról. Biztosan veletek is előfordult már, hogy amikor másnap vizsgátok van az iskolában, tanulás helyett elkezdtek rendet rakni az asztalon, a szobátokban vagy akár a bővebb környezetetekben. Ezzel valójában az elmétekben akartok rendet tenni, kitisztítani a kusza gondolatokat. Sok helyen olvastam már, hogy akinek a környezete rendetlen, annak “a fejében is gond van”. A minimalizálás számomra azt jelenti, megválok azoktól a dolgoktól, amelyek nem fontosak a mindennapokhoz, vagy látványra rendetlenség érzetét keltik bennem. Kezdem a táskáim kiürítésével, folytatom a fiókokkal, majd az iratmappákba vetem bele magam. A rendrakással az elme is fellélegzik, teret enged a pozitív gondolatoknak, a pozitív gondolatok pedig egyenes úton vezetnek a célok, álmok beteljesüléséhez és a boldogság felé.

_

Az otthon töltött napok sokakat gondolkodásra hívtak, és a legtöbben a “miért történik mindez velünk?” kérdésekre próbálják megtalálni a választ. Azt gondolom, bár hatalmas áldozatok árán, mégis itt volt az ideje a lassításnak, a változásnak, és a bennünk szunnyadó leleményesség felébresztésének, figyelni egymásra és támogatni a másikat, akárcsak egy tapssal is. Jó látni a sok, az otthon biztonságából megosztott fotót, és az önzetlen összefogást. Olyan sokat utazunk, féktelenül repülünk a világban, az üzemanyagok gőzében pedig olyan sok természeti csoda értéktelenedett el körülöttünk. A külsőségek vették át a valódi értékek felett az irányítást, mire válaszul maszkokkal kell takarnunk az arcunk – hogy kívülről mindenki újra egyenlővé váljon, és a természet emlékeztessen bennünket rá, hogy egy láthatatlan “porszemnek” valójában mekkora a hatalma. Akármennyire is nehéz most, de ez valami csodálatos!

“A rombolás áldás, mert ez az egyetlen út az újjászületéshez.” – Eat Pray Love

Kitartás. Vigyázzatok egymásra!

Szeretettel,
Réka

One Reply to “#Maradjotthon Bakancslista”

  1. “ A külsőségek vették át a valódi értékek felett az irányítást, mire válaszul maszkokkal kell takarnunk az arcunk – hogy kívülről mindenki újra egyenlővé váljon, és a természet emlékeztessen bennünket rá, hogy egy láthatatlan “porszemnek” valójában mekkora a hatalma.“…. ez mennyire igaz! Minden szavaddal egyetértek!
    Üdvözlet, szép napot!

Szólj hozzá! :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.