Szőröstül-bőröstül

Egy kis történelem.

Nem nehéz kikövetkeztetni, hogy hajdanán a dús testszőrzet megvédte az embereket a hidegtől, amolyan extra “bundaként” működött az őskorban. Mára funkcióját vesztette, és az evolúció során csökkent is a mennyisége – kivételt képez a haj, amelyre ma is szükségünk van a fejünk hőszigetelése, fényvédelme érdekében. A szőrtelenítés nem újkeletű, i.e. 1500-ban már voltak feljegyzések a brazil gyantáról, ahogy a gyönyörű Kleopátrának is jól bevált receptjei voltak a szőrtelenség eléréséhez. Összességében, néhány népcsoport és törzs kivételével, a nők szőrtelensége a fiatalság, szépség, tisztaság szimbóluma volt, a magasabb társadalmi körökben pedig egyértelműen az ápoltság ismérve, de a japán kultúrában még a mai napig is ápolatlanságnak, tisztátalanságnak számít a nőkön megjelenő szőrzet.

A követőim 89%-a a szebbik nem képviselői, és bizonyára vannak köztük mindkét csoportba tartozók is, akik hagyják megnőni és akik nem. Az internet fejlődésének egyik hátránya, egyben előnye is az öntudatra ébredés, valamint sajnos a cenzúrázatlan információáradat és vélemények egymásra erőltetése. Divat manapság a különcség, a feltűnés valami meghökkentővel, valami mással, pont ilyenek az egyre gyakrabban szembe jövő képek szép, fiatal nőkről, férfiakat megszégyenítő láb-, hónalj- és szeméremszőrzettel a fókuszban. Ami persze, hogy meglepő, hiszen mára mindenki számára elérhetőek a különböző eltávolító módszerek. Ezért jogosan szisszenünk fel egy- egy ilyen kép láttán, mert igen, még felszisszenünk, felhúzzuk a szemöldökünket, hiszen hosszú időn keresztül a neveltetésünkhöz hozzátartozott a vizuális ápoltság fenntartása, amiben a szőrtelenítés mindig központi kérdés volt. A témával kapcsolatos állásfoglalás azt gondolom nem “társadalmi nyomás” vagy “minimalista élet” kérdése, hanem elsősorban a saját magunkhoz fűződő viszonyunktól függ. És ezzel mindent elmondtam.

Akik szándékos naturalisták ezen a téren, azok általában három okot hoznak fel: egészségügyi ok, önszeretet, kényelmesség. Ehhez bevallom nem tudok hozzászólni, mert bármiféle társadalmi nyomás nélkül pusztán a személyes megítélésem szerint sosem tudnám elképzelni, hogy a testem bizonyos területein megjelenő szőrzetet mások képernyőjére toljam és még büszke is legyek erre. A női mivoltom kötelessége az ápoltság ilyen jellegű fenntartása is, és bár hazudnék, ha azt mondanám nem utálok ezzel bíbelődni, mégis nálam ez alapvető feltétele a megjelenésemnek, hogy rendezett hónaljal, bikini vonallal és sima lábakkal megyek a vízpartra.

Processed with VSCO with a6 preset

“Nincs ronda nő, csak lusta”

Coco Chanel

 

Nekem ennek a mondatnak a tényszerűsége bőven elég ahhoz, hogy a kényelmességet ne részesítsem előnyben a szőrtelenítésnél vagy bármilyen más testápolásnál.
Szeretem a(z illem)szabályokat, és ha ez az, hogy a nők selymes bőrrel, illatos és puha testhajlatokkal lehetnek csak kívánatosak már évezredek óta, akkor vállalom, e szabály rabja vagyok. Az életben, nőként millió elvárásnak kell megfelelni, és igen, ez is egy közülük. De attól, hogy ennek én szeretek megfelelni, még nem jelenti azt, hogy nem szeretem önmagam vagy bármit is rám kényszerítene a társadalom. Ez az én döntésem, és ezt az egyetlen bejegyzést kivéve eddig sem lobogtattam és nem is fogom a későbbiekben, hogy melyik tábort erősítem, mert egyszerűen nem tartozik másra.

Ennek az életmódnak a követői minden joggal tartják menő dolognak az ilyen módon, szabadon megélt nőiességet, ami valóban elismerést érdemel, hiszen szembe mernek menni a megszokottal, felvállalva önmagukat, viszont akaratlanul is erről nekem mindig a női kamionsofőrök jutnak eszembe: hihetetlenül menő dolog, hogy nőként tudnak bánni egy hatalmas járművel, betolatni két kamion közé a pihenőhelyen, vagy felvenni a kesztyűt a molesztáló férfi kollégákkal szemben, ettől függetlenül számomra nem éppen nőies hivatás. Ha nem is sokan, de csinálják, leküzdve az előítéleteket, a társadalmi elvárásokat, és még az is elképzelhető, hogy boldogok benne. Akik a selymes, makulátlan bőr mellett voksolnak, azok minden bizonnyal tini koruk óta azzal küzdenek, hogy különböző módon eltüntessék a nem kívánt szálakat, ugyanakkor sokan az allergiás bőrreakció, vagy a fájdalomtól való félelem miatt csak borotvát tudnak használni a cél érdekében. Ha ez a te utad, akkor tedd ezt legalább kíméletesebb módon. Hogy a tesztelt termékről is szó essen, a Lactacyd intim területekre kifejlesztett borotválkozó balzsam teljesen más, mint a ma fellelhető szőrtelenítő termékek. A bőrnyugtató shea vaj és az ápoló mandula kivonat krémes állagával egy egészen új érzést tapasztalhattok meg, kiütések és irritáció nélkül. Nem habzik, olyan, mint egy balzsam, ami megkönnyíti a pengék csúszását a finom bőrfelületen, hogy aztán elégedetten simítsd végig a bőröd. A magam részéről nagyon örülök, hogy kipróbálhattam, nem maradt eredménytelenül. (Nem ér rosszra gondolni!) 🙂

Processed with VSCO with a6 preset

Ha van véleményetek a témával kapcsolatban, szívesen olvasom őket, de kérlek titeket, vegyétek figyelembe, hogy én nem személyeskedtem, és ítéltem el senkit a döntése miatt, tehát ti se tegyétek ezt sem velem, sem másokkal szemben – sem itt, sem máshol.
Ugyanis ez is az elfogadás része, hogy tekintettel vagyunk mások szokásaira, nézeteire és tiszteletben tartjuk azokat – mégha elsőre nem is tudunk velük mit kezdeni. Ezzel a bejegyzéssel csupán a saját véleményem osztottam meg a témában, összekötve egy termékajánlóval, amivel ha legalább egy nőtársam mindennapját megkönnyítem, már megérte. Köszönöm, hogy benéztetek!

Kellemes adventi szépítkezést. 🙂

Szeretettel, Réka

– A bejegyzést a Lactacyd Magyarország támogatta.

Szólj hozzá! :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.