Medvehagymás sajtos pogácsa

Ebben a pillanatban is jóízűen majszolom, friss újhagymával és néhány szelet mortadellával, miközben elégedetten írom nektek a bejegyzésem. Ha jól számolom, épp negyedik napja sültek ki a medvehagymás pogácsáim, és még mindig isteniek, habár a kezdeti lágy és extra puha állagot felváltotta az omlós, de még mindig puha szerkezet. Valószínű a lágy tészta és a teljes kocka vaj eredménye, mindenesetre ennél finomabb pogácsát azt hiszem csak az iskolai büfében ettem tiniként a matekórák alatt, vagy két táncóra között.

A medvehagyma levele csodás eleség, ami inkább fűszer és gyógynövény, mint önálló étkezésre szolgáló saláta. Nemcsak a barnamedvék szeretik, akik akár a föld alól is kiássák, hanem egyre többen fedezik fel különleges ízét, valamint jótékony hatását. Nagyon rövid a szezonja, így érdemes legalább egyszer vásárolni belőle, és összetéveszthetetlen aromájából készíteni valami frissítő finomságot. A párom tyúkapó édesapjától kaptunk két csokorral, amit szinte azonnal fel is kellett használni, mivel nagyon gyorsan elveszíti kezdeti élettől duzzadó kinézetét, és hamar fonnyadni kezd – mint a legtöbb zsenge levél. Az egyik csokorból medvehagymás burgonyakrémlevest készítettem, a másikból pogikat, melynek receptjét most megosztom veletek is.


Nem győzik felhívni a figyelmünket a medvehagyma- és a gyöngyvirág levél kísérteties hasonlóságára, ezáltal a veszélyére, ugyanis míg az előbbi egészéges csemege, az utóbbi akár halálos méreg is lehet a szervezet számára. Nagyon fontos tehát, hogy csak megbízható helyről vásároljunk medvehagymát, ha viszont saját magunk szeretnénk gyűjteni, alaposan meg kell tanulni az “eredeti és a fake” felismerését!


Hozzávalók kb. 80 darabhoz

  • 100 ml tej
  • Fél evőkanál cukor
  • 1 kocka (4 dkg) friss élesztő
  • 250 g vaj
  • 500 g finomliszt
  • 100 ml napraforgó vagy repceolaj
  • 3 csapott teáskanál só
  • 2 db tojás sárgája (1db a tésztába, 1db a kenéshez)
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 1 csokor durvára vágott, friss medvehagyma

Elkészítés:

A tejet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, 15 perc alatt hatalmasra felfutott.
A robotgépem üstjébe szórtam a lisztet, hozzáadtam a sót, az olajat, 1db tojást, az olvasztott vajat, a felfutott élesztőt, a sajtot és a medvehagymát. 10 perc alatt egyneművé kevertem, majd lisztezett deszkára borítva kézzel átgyúrtam, cipóvá formáltam. Ilyenkor még nagyon lágy a tészta, nem kell megijedni, sem lisztet hozzáadni, ugyanis a benne lévő gyilkos vaj mennyiségnek köszönhetően lesz puha és rugalmas a kisült pogácsák. Fóliába tekerve 30 percet hűtőben pihentettem.
Az idő letelte után a sütőt előmelegítettem 180 fokra (légkeverés), a gyakran alálisztezett deszkán még egyszer átgyúrtam a tésztát, és két részre osztottam. (Így könnyebb velük dolgozni, jobban elfértem.) Egyenként 1,5-2 centi vastagra kinyújtottam a bucikat, felespohárral kiszaggattam, sütőlemezre helyeztem, felvert tojás sárgájával megkentem, végül megszórtam reszelt sajttal a tetejüket, és 15-20 perc alatt arany színűre sütöttem őket.

Klasszikus nagymama pogija ízű nassolni való, melyek tipikusan a lusta hétvégék, szabadtéri piknikek, hosszú séták kedvenc finomságai. Akármekkora kalória bomba, képtelen vagyok abbahagyni az evését, ezért is csak ritkán kerül az asztalra. Amíg kisült a második tepsi, addig tulajdonképpen az első el is fogyott. A maradék, egy jól záródó, műanyag dobozban tárolható lényegesebb minőségromlás nélkül.

Váljon kedves egészségetekre!

“Fárasztó betegség az, ha az egészséget túlzott diétával próbáljuk elérni.”

A mostanában tapasztalható, divatos étrendek között ember legyen a talpán, aki hű tud maradni önmagához, és eszetlenül nem kezd bele valami drasztikus, önsanyargató diétába. Szerencsére ezek engem valahogy sosem találtak meg, talán mivel néhány dologról elég kiforrott véleményem lett így harminc után. Ami a test táplálását illeti, hiszek az az vagy, amit megeszel mondásban, ezért ha a szoros értelmezésében nézzük a fenti mondatot, szívesebben vagyok egy kiegyensúlyozott, változatosan, minőségi alapanyagokkal és örömmel táplált test, mint egy halom nyers zöldség, vagy fruktózzal teli gyümölcs. A legőszintébben mondom, minden tiszteletem azoké, akik fegyelmezetten tudják követni az egyoldalú diétákat, és csak zöldséget vagy gyümölcsöt esznek, viszont ilyenkor mindig eszembe jut egy érdekes statisztika, amit még sok-sok évvel ezelőtt hallottam, egy Bora-Borán lévő ananászültetvény mellett állva a helyi idegenvezetőtől, miszerint a magas cukortartalmú gyümölcsfogyasztás miatt, Francia Polinézia 80%-a cukorbeteg. Ezt a mondatot sosem fogom elfelejteni – most pedig mindenki levonhatja a következtetéseket. A fenti gondolatot azért szerettem volna leírni, mert egy kis kettősség fedezhető fel nálam, miszerint hogyan lehet egészséges életmódot folytatni, olykor vajas-lisztes ételekkel az asztalon? Hát így, néha bűnözve. Ennyi. Egy korábbi Instagram posztom követve, az étrendem évek óta a “mindent, csak mértékkel” és a mediterrán étrend elvén alapul, s talán ennek következtében sosem vagyok beteg, elkerülnek a járványok, nem gyötörnek fejfájások, allergiák vagy bőrtünetek. A nap végére ugyan elfáradok, de ezt betudom az ülőmunka által lelassult vérnyomásnak, a stresszmentes osztrák nyugdíjas életnek és az öregedésnek. 🙂 A mindennapokban szinte kivitelezhetetlen diéták helyett meleg szívvel ajánlom kortól és nemtől függetlenül a mediterrán étrendet, melyet az egyik legegészségesebb étrendként tartanak számon, valamint a fenti receptet, melyben ugyan az egyetlen egészséges alkotóelem a medvehagyma, de általa valami hihetetlen ízletes pogácsákat készíthettek! – Hiába, nincs igazság a földön…:)

Szép hetet,
Réka

Reklámok

One Reply to “Medvehagymás sajtos pogácsa”

Szólj hozzá! :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.