A tökéletes kuglóf nyomában

Miután leszedtem az elszáradt tűlevelekkel teli asztali díszt, és alaposan kitakarítottam mindeütt, szomorkásan nyugtáztam, hogy az idei ünnep is pont olyan gyorsan elszállt, mint a korábbiak. A varázslatos pillanatokban bővelkedő karácsonyi ünnepet egy, a művészetet kedvelő körökben igen népszerű kulturális programmal nyitottuk meg, mivel a bécsi Operaházban játszott, teltházas Diótörőre váltottunk jegyet – persze hónapokkal ezelőtt. Közel háromezren, tágra nyílt szemekkel néztük Csajkovszkij és E. T. A. Hoffmann balett klasszikusát, a még annál is káprázatosabb épületben. A mesebeliséget az Opera minden egyes díszterme árasztotta magából, ami azon az estén, a szezon első Diótörőjének debütálásán olyan pompában tündökölt, hogy minden bizonnyal Bécs városának valamennyi fényét összegyűjtötte az impozáns falak közé.  Néhány emlékképpel búcsúztatom az elmúlt fény ünnepét, majd kipróbálva a karácsonyra kapott kuglóf formámat, egy osztrák süteménnyel csempészem be a ti konyhátokba is az elegáns, arisztokrata életérzést.

5f3b48_cefa2e04d23a49e4bb9bffe3575ff112~mv25f3b48_f013c22083ef47de89c1b440c1c19e77~mv2_d_3024_4032_s_4_2Processed with VSCO with hb2 presetProcessed with VSCO with hb1 preset

“Örök gyermekek vagyunk, s mindig új játékok után loholunk.” Anatole France

 ___

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy rendelkezik egy 1979-es kiadású, Horváth Ilona szakácskönyvvel – bár ez talán majdnem minden főzni tudó, édesanyánk  generációjából való anyukának a konyhai könyvtárában megtalálható – de ha mégsem, most megosztom veletek ennek a gyönyörű, formás kuglófnak az elronthatatlan receptjét, ami én is az említett könyvből készítettem. Az újév első sütésének egy igen dekoratív süteményt választottam. Annak, hogy nem vagyok egy nagy édességgyáros, több oka is van. Egyrészt szívesebben fogyasztok sós ételeket, másrészt nem vagyok túl precíz és türelmes, ami a sütésnél alap hozzávaló. Olaszos lendülettel, érzéssel és improvizatíve megfőzök bármit, ám a sütögetés kényes mozzanataival hadilábon állok. Ha mégis ihletet kapok a sütő bemelegítésére, csak is olyan ételeket választok, amit laza mozdulatokkal is készíthetek, és biztos sikert arat.

A kúp alakú, elegáns tésztakoszorú eredete pontosan nem tisztázott, mégis a német ajkú területek mondják magukénak, már csak a nevéből ítélve (Guglhupf). A légies, könnyed kalácstészta, a friss citrom aromájával és néhány marék rumba áztatott mazsolával sokakban felidézi az otthon melegét és a régi konyhának édes illatát. Kifinomult külleme folytán bármilyen ünnepi asztalon méltó fogás, emiatt is vált egyik kedvenc desszertjévé a polgári családoknak. A csupán néhány hozzávalóból álló receptjét már az 1800-as évek közepén, a biedermeier korban is ismerték – melynek alkotóelemei azóta sem sokat változtak.

A titka a szobahőmérsékletű hozzávalók, melyek minőségén nem illik spórolni. Bár az évszázados receptet szívesen reformálják, mégis kelt tésztához híven az élesztő nem hiányozhat az eredeti receptből, ahogyan a megfelelő forma sem, amely készülhet fémből, kerámiából vagy divatos és rendkívül praktikus szilikonból is. A belül lyukas kialakításuk teszik lehetővé, hogy a könnyedén áramló forró levegőtől a korona kalácsunk egyenletesen átsüljön. Az osztrákok úgy tartják, a kuglóf egyértelműen az övék. Ám legyen, nem bánjuk, mert mint tudjuk, a legfenségesebb sütemények egyikei Ausztria területéről valók. Bár az Osztrák-Magyar Monarchia bukása után az ország területe jelentősen lecsökkent, mégis a híres cukrásztermékük történelmét nem tudják elvenni a büszke nemzettől. Ki ne szeretné a linzert, a Sacher-tortát, a vaníliás kiflit, a császármorzsát vagy a sárgabarackkal töltött szalagos fánkot?! A kuglóf, ami ma minden élelmiszerboltban megtalálható előre csomagoltan, többféle választékban, szintén felvehető az előbbi listára, ugyanis nemes egyszerűségével elnyeri mindenki tetszését és ízlését.

Íme a kuglóf alap recept hozzávalói:

40 dkg liszt

8 dkg vaj

8 dkg cukor

3 db tojássárgája

2,5 dl tej

2 dkg élesztő

5 dkg mazsola

1 citrom reszelt héja

2 teáskanál vanília esszencia

csipetnyi só


A recepten egyelőre semmi sem változtattam, fehérlisztből és kristálycukorból készítettem, hogy érezzem a valódi ízét, és később kitapasztalhassam a reform verzióját is.


Elkészítés:

Előmelegítettem a sütőt mindössze 50 fokra. Az élesztőt 1 teáskanálnyi cukorral ízesített langyos tejbe belemorzsoltam, elkevertem, és néhány perc alatt felfuttattam. A mazsola a rumban ázott, amíg a cukrot, a szobahőmérsékletű, kockázott vajjal és a tojássárgákkal robotgéppel, magas fokozaton habosra kevertem. (A klasszikus habverő fejjel, ami elbír a puha tésztával is.)

Hozzáöntöttem a felfutott élesztőt, a citromhéjat, a vaníliát és a sót, apránként a lisztet is, majd 10-15 percen keresztül folyamatosan kevertem. Ezután a szilikon kuglóf formába egyengettem a lágy tésztát, és lefedve betoltam az ötven fokos sütőbe keleszteni. Ötven perc múlva a nyers kuglófom meglepetésemre háromszorosára hízott! A sütőt feltekertem 180 fokra (légkeverés), és 30 perc alatt készre sütöttem. Azonnal, de óvatosan rácsra borítottam, s még forrón megszórtam porított nyírfacukorral, lefotóztam, és gyönyörködtem benne addig, amíg teljesen kihűlt állapotában fel nem szeltem.

Fantasztikus az íze! Igazi békebeli, nosztalgikus élményt nyújt nem csak a sülés közben kiáramló vaníliás-citromos illata, hanem az íze is, ami nem túl édes, gazdagon érezni benne a friss citrom aromáját és a rumos mazsola darabokat. A tésztája puha, légies és rugalmas, apró lyukacsokkal teli, egyszóval: tökéletes.

Díszíteni sokféleképpen lehet, mi mégis “meztelen” valójában fotóztuk le, és fogyasztottunk belőle, mert roppant kíváncsi voltam a mindenféle cicoma nélküli ízére. Kerülhet rá fehérmáz, csokoládémáz, ezek tetejére pedig durvára vágott dió, mogyoró, mandulaforgács, vagy más kedvelt csonthéjas.

Nos, remélem jól teltek mindenkinek az ünnepek, és új tervekkel, célokkal, vágyakkal indult a lendületes 2018. Ezzel az újévi kuglóffal kívánok minden kedves Olvasómnak egy sikeres és boldog esztendőt!

Szeretettel,

Réka

Reklámok

Szólj hozzá! :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s