6 perces laktóz-, glutén-, és cukormentes süti, házi fagyival

Ez a mindenmentes étkezés néha nem is olyan bonyolult. Az előbb összedobtam egy ilyen elven készült nasit, amivel 2 perc előkészülni, amit 2 perc megsütni, és amit 2 perc megenni.

Egy ideje már nem csak a nyári forma elérése miatt étkezem tudatosan, hanem a diagnosztizált inzulinrezisztenciám miatt. Hogy az mi? Semmi különös, csupán életem végéig szénhidrátcsökkentett diétát kell alkalmaznom, naponta sportolnom, mert a cukorbetegség előszobájában élem az életem, ahová fogalmam sincs hogyan kerültem.
Amikor ez kiderült egy alaposabb kivizsgáláson (kb. 3 éve), nem hittem a fülemnek. Elnézést, ha ezzel frusztrálttá tennék valakit, de le kell írjam, mert fontos tény: 48 kiló vagyok, és ezt a súlyt évek óta tartom különösebb erőfeszítés nélkül. Az alapvető biológiából megszerzett tudásommal és önvizsgálataimmal tehát jogosan érzem felháborítónak, valamint igazságtalannak ezt a tartósnak ígérkező állapotom. Ezt a híres életmódgurunak is megírtam egy kedves levélben, burkoltan jelezve, hogy nem illik általánosítani, ezáltal sokszor vérre menő vitákat generálni, lekövérezni és degradáló megjegyzésekkel illetni a cukorbetegeket, mert itt vagyok erre én az élő példa, hogy vékony testalkatúakat is érinthet ez a betegség.

Képzelhetitek nagymami arcát, amikor fogheggyel és sűrű bűntudattal küzdve rágcsálom a nekem készített zserbóját, amiben a fehércukor kellemesen ropog a fogam alatt, mert megbántani nem akarom, hogy nem eszem, fárasztani meg pláne nem egy olyan betegség ecsetelésével, ami az ő korában nem volt gyakori – vagy nem vették ennyire komolyan. A talán egyetlen irigyelhető dolog ebben az egészben, hogy ráadásul az átlagosnál gyorsabban éget a szervezetem, ezért nem könnyű híznom. Viszont három óránként éhes vagyok, mint a gyerek, és ha ilyenkor nem eszem, egy kellemetlen remegés jön rám, jelezvén ezzel a vércukrom a béka feneke alól, könyörögve valami betevőért.
Így tehát elkezdtem felfedezni a főként cukormentes táplálkozást, és recpteket bújva próbálom az ízlelőbimbóim átnevelni az egészséges ételek ízeire, ami nem mindig leányálom. Fehér kenyeret Isten tudja mikor ettem utoljára, helyette a magvakból préselt fekete kenyérrel lakom jól. S ha már itt tartok, leírok néhány, a konyhában elkövetett tudatos életmód szabályt:

  • finomliszt helyett rizsliszt, vagy zab

  • étolaj helyett kókuszzsír vagy olíva

  • só helyett Himajála só

  • cukor helyett korábban méz, most már inkább semmi, mert az édesítők ízétől rosszul vagyok

  • tej helyett rizs vagy kókusz, esetleg mandula, bár ez nagyon zsíros

  • ha krémlevest készítek, sem használok lisztet, hanem önmagával a zöldséggel pürésítek

  • sok fehérje fogyasztás: szárnyas húsok, tojás, túró, hüvelyesek

  • zöldségek és gyümölcsök préselt levei, mentes ásványvíz, ízesítetlen tea, és semmi szénsavas-cukros borzalom.

  • “Napi 4-5x keveset”. Nekem egy étkezést jelent például fél grillezett csirkemell, fél grillezett cukkínivel, egy kis maréknyi madársalátával, vagy egy zsírszegény sajtba tekert sonka, és némi zöldség. – Kenyér nélkül természetesen.

A bevásárlásnál gyakori kép: állok a sorok között telefonnal a kezemben, és próbálom kitalálni a német-magyar fordító programmal, hogy vajon mi az a horror árú apró magocska abban a csomagban, a “Hirse” és a “Buchweizen” mellett… Sokféle liszteket, cukrokat kiváltó csodatermék létezik, az itteni szupermarketek polcain, elég bő a kínálat, ennek ellenére a nyelvi hátrányok miatt is egy kicsi időbe fog telni megtalálni azokat az alternatív élelmiszereket, amelyek az étkezést valódi élménnyé varázsolják számomra is, egy igazi magyaros, vidéki gyomorral rendelkező számára. Nagy szívfájdalom ez nekem, mert mindig is nagyon szerettem enni válogatás és kontroll nélkül (talán emiatt is vagyok most ilyen helyzetben), mert ahogy látjátok a következőkben, a legáltalánosabb és legízletesebb alapélelmiszerek az én életmódomban tiltó listán szerepelnek:

Cukor alapból, méz, gyakorlatilag minden sütemény, üdítő, a fehér lisztből készült pékáruk és tészták, kukoricás- és burgonyás kenyér, zsíros, vajas tésztából készült péksütemények, puffasztott rizs, burgonyapüré, aszalt gyümölcsök, befőttek, valamint az alkoholos italok. Magas a szénhidráttartalma a legtöbb gyümölcsnek, de a szőlő, a banán és a görögdinnye kiemelkedő. Bár az inzulinrezisztencia a szénhidrát-anyagcsere zavara, vannak szénhidrátmentes, ennek ellenére kerülendő ételek. Ennek oka az, hogy az inzulinrezisztencia általában túlsúllyal, elhízással jár együtt, ezeknek az ételeknek a kalóriatartalma pedig magas, így az esetleges fogyni kényszerülők dolgát nehezítik. Ezek a zsiradékok, mint a szalonna, vaj, majonéz, illetve mindenféle állati eredetű zsírok; az olajos magvak nagy mennyiségű, gyakori fogyasztása, a pecsenye kacsa és liba, bő olajban sült húsételek, szalonna, kolbász, szalámifélék, magas zsírtartalmú sertés-, marhahús, tepertő. A tejtermékek közül a tejszín, a sürített tej, a zsíros túró, a 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú sajtok, és a gyümölcsjoghurtok. – Még valami?? Tulajdonképpen ezeken nőttem fel!

Mindeddig homokba dugtam a fejem, és gondoltam, ha a mérleg nem mutat változást a fentieket fogyaszta sem, miért is sanyargassam magam? Aztán pár hete, nagyjából a tavasz beköszöntével rájöttem arra, hogy magam alatt vágom a fát a nemtörődömséggel. Így hát belevágtam az életmódváltásba.

Megleptem magam egy desszerttel, ami úgy gondolom megosztásra érdemes. Korlátlan fogyasztása – nekem – nem megengedett, mert a recept egyik alkotóeleme a banán, sajnos feketelistás. Viszont másoknak büntetlen nasi a nap bármely szakában.

6 perces laktóz-, glutén-, és cukormentes süti, házi fagyival

Hozzávalók a sütihez:

1 egész banán

1 ek. holland kakaópor

2 ek. rizsliszt

1 késhegynyi sütőpor

2 késhegynyi fahéj

Néhány csepp vanília aroma

1 ek olvasztott kókuszolaj

4-5 szem mandula díszítésnek

A fagyihoz:

1 marék tetszőleges fagyasztott gyümölcs

Kb. 100 ml (cukormentes, max. 30% zsírtartalmú) habtejszín. Laktózmentes tejszín is létezik, de az valószínű édesített.

Elkészítés:

Egy kis tálban villával összetörtem a banánt, majd a leírt sorrendben egymáshoz kevertem a hozzávalókat. Egy szuflé formába töltöttem a masszát, megszórtam durvára tört mandulával, és 2 perc alatt, a legmagasabb fokozaton mikróban megsütöttem. Sütőben is süthető, pláne akkor érdemes, ha egyszerre több adagot készítünk.
Mindeközben a fagyasztott gyümölcsöt a késes aprítógépbe szórtam, ráöntöttem a tejszínt, és pontosan annyi idő alatt vált kellemesen krémessé, mint a süti – 2 perc. (A tökéletes fagyi állag eléréséhez lehet játszani a hozzáadott tejszín mennyiségével.)

Süti kész, fagyi kész, a maradék két percben pedig a tavaszi napsütésben valóban egészségemre vált ez az mindenben könnyű, egészséges sütemény.
Lepd meg vele magad, a családot, vagy a váratlan vendéget! 🙂

5f3b48_9be6828ae7484ba296bfcd604ce7ff28~mv25f3b48_90a21016925c41bc8c184381e205aef7~mv2_d_2298_3115_s_2A jövőben a realitása igen kevés annak, hogy klasszikus, nutellás palacsintákat, vagy krumplis pogácsa receptjét fogom posztolni – habár majd megveszek most az utóbbiért – ezért ha a hagyományos ízeket kedveled, nem fogsz gyakran ilyen recepteket találni az oldalamon. Ha ezért el kell búcsúznunk, megköszönöm az eddigi olvasásod, megértem a döntésed, ha nem vagy kíváncsi a kissé fűrészpor beütésű gofri ízére. :)) Ellenben ha nyitott vagy a reformételekre, az egészségtudatos életmódra, tarts velem a jövőben is, mert van a tarsolyomban még néhány ilyen egyszerű, és finom recept!

 

 ♡

Réka

Reklámok

Szólj hozzá! :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.