Csiga, ami finom

photo3Még mindig nem jöttem rá az okára, hogy miért este 10 után kapok ihletet, és állok be a konyhába sütni valamit. És érdekes, hogy csak sütni. A tegnap hajnal 1-kor elkészült kakaós csigáimnak az a rövid története, hogy kezembe akadt a kis doboz holland kakaópor… Találtam a hűtőben friss élesztőt – ami a kelt tészta alapja, a többi pedig már adta magát. Azokból a hozzávalókból szeretek sütni, vagy főzni, amelyek otthon megtalálhatók. Amikor már el kell ugrani valamiért a boltba, tapasztalatból mondom, hogy utána már nem olyan a lelkesedés. Így nagyobb a kihívás, hogy a már meglévő „alkatrészekből” hozzak létre valami ínycsiklandó finomságot.

A kakaós csiga mindig is a kedvencem volt, az eddigi életemben már rengeteget – köztük igazán rosszakat is – megkóstoltam. Szerintem mindenki legalább egyszer találkozott azzal az érzéssel, amikor a kívánatos bolti csigákra ráéhezünk, de beleharapva szembesülünk a valósággal: a kispórolt töltelék bűnével, amit az adalékanyagokkal felfújt ropogós (és üres) tészta próbálja átverni a vásárlót.

Nos, a házi készítésű kakaós csigával, vagy bármilyen más péksüteménnyel ilyen csalódás nem fordul elő.

Gyorsan nekiálltam: összeállítottam, kelesztettem, nyújtottam, kentem, tekertem, szeleteltem (ez utóbbi műveletnél talán értem, hogy a nagyüzemi gyártósoron miért tesznek bele kevesebb tölteléket…folyt a kakaókrém mindenhová) majd egy részét lefagyasztottam szebb napokra, a többit kisütöttem. Illatozott is a ház! : )

A tésztához:

60 dkg búzaliszt
3 dl tej (2,8%-os)
5 dkg friss élesztő
10 dkg vaj
1 csipet só
2 ek. kristálycukor
1 db tojás

A töltelékhez:

10 dkg vaj
8 ek. kristálycukor
4 ek. holland kakaópor

A kenéshez 1 db tojás

 

Egy mély keverőtálba öntöttem a mikróban meglangyosított tejet, belemorzsoltam és elkevertem benne az élesztőt.
-Hozzáadtam a 10 dkg felolvasztott margarint, a sót, a cukrot és a tojást is.
-A KitchenAidem dagasztóvilláját előtúrtam a fiók mélyéről, a gép táljába öntöttem a lisztet, majd hozzá a fenti keveréket, és 4-5 perc alatt a gép selymes és rugalmas állagú tésztává összedolgozta a hozzávalókat. Ezután konyharuhával letakarva kelesztettem 45 percig.
-Lisztezett deszkára borítottam a kétszeresére kelt tésztát, és nagyjából 2-2,5 centi vékonyra kinyújtottam. (Elég nagy lett, nagy gyúrótábla kell hozzá!)
-A vajat egy tálban kikevertem a kakaóval és a cukorral, majd egyenletesen a tésztára kentem könnyed, simító mozdulatokkal. Nekem kissé sűrű volt a krém állaga, ezért nehezen tudtam kenni, de ezen 10 másodpercnyi mikrózás segített. (Dermedt volt a vaj)
-Szorosan feltekertem, 2 cm széles szeletekre vágtam, sütőpapírral bélelt tepsin további 15 percig pihentek a csigaformák.
-Az idő letelte után tojással megkenve őket, 180 fokos hőlégkeveréses sütőben 12 perc alatt aranyló barnára sültek.

photo2 photo4 photo7 (2)photo5

Végül rájöttem miért éjjel sütök. Mert akkor vagyok önmagam. Ekkor dobom a szennyesbe a ruháimmal együtt a napi gondoldatokat, elengedem a történéseket, a városi forgatagot, csend van, és kellemes hőmérséklet a sütő mellett is. Nincs szebb a szikrázóan világos konyhánál, na de az esti fények, amelyek a konyhapulton, vagy a rozsdamentes eszközökön csillannak, valami különleges intim kapcsolatot teremtenek a „Chef” és konyhája között. Annyira vonz ez, hogy ezért a látványért, ezekért az érzésekért örömmel megnyújtom a napi időkapacitásom, és sütök hajnalok hajnalán.

A csigák fegyelmezetten megvárták a reggelt, hogy az asztalra kerülhessenek egy kis levendulás porcukorra meghintve, hideg tejjel tálalva. Puhák maradtak, de egy rövid, 20 másodperces melegítés újra frissen sült, illatozó kis csigákká varázsolta őket.

Csodás hétvégét kívánok!
Réka

(A fentiekben nem a diétázók blogbejegyzését olvashatták) : )

photo6

4 Replies to “Csiga, ami finom”

  1. Réka! Szerintem azért tűnsz egyre több ember számára képmutatónak,mert írsz egy bejegyzést arról,hogy ne legyünk már sznobok,de utána te sem bírod ki,hogy ne említsd meg a több százezres konyhagéped márkáját….

    1. Szerintem ezt igy is (!) lehet értelmezni,hogy miért emítette meg.
      De máshogy is. Pl.:
      -ez egy ajándék volt,és kedvesen megemlíti a készüléket,ezáltal egy titkos üzenetet is tartalmaz a bejegyzés.
      -esetleg kikerüli ezzel azokat a kérdéseket, hogy “-milyen géppel csináltad? -hányas fokozaton?”,stb.

    1. Kedves Zsófi,

      Én teljesen kihűlt állpotban uzsonna zacsiba szoktam tenni, vagy lefóliázom őket, így maradnak puhák. Fontos, hogy ne legyenek melegek a csinák, mert akkor azonnal bepárásodik, amitől nedves lesz.
      Jó étvágyat hozzá! : )

Szólj hozzá! :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.