A vonzás receptje

fotó 1 (18)

A mai naplóm főszereplője egy saláta. De még mielőtt lepötyögöm a receptem, hadd írjam le, hogy micsoda megtiszteltetés ért: a Geopen kiadó megajándékozott egy példánnyal a most megjelent receptkönyvükből. Amikor leveleztem velük, és belinkelték nekem a könyv leírását, máris égtem a láztól, hogy ne csak a borítóján csorgassam a nyálam, hanem minél hamarabb kézhez kapva elmerüljek a lapjaiban. Ez most úgy lesz igaz, ahogy megint hajnalban a gép előtt ülök, hogy ehhez foghatóan stílusos, érzéki, bámulatos fotókkal illusztrált szakácskönyvet még életemben nem tartottam a kezemben! (Pedig lapul néhány ismert chef és médiasztár könyve a polcomon.) Amikor a levelezésben azt írta nekem Franciska, a kiadó munkatársa, hogy a könyv „stílusa illik a blogom hangvételéhez”, még nem sejtettem micsoda bókot kaptam! Amikor kibontottam ezt a kemény kötésű, minőségi csodát, akkor nyert értelmet a megkeresés tárgya. Ezúton is nagyon köszönöm a kiadónak, hogy érdemesnek találtak egy recenziós példányt átvételére, és a megítélést,  miszerint a blogom színvonala hasonló a könyvével.

fotó 2 (19)

fotó 5 (7)177 oldal tömör -gyönyör. Személyes történetek, tippek, praktikák. Már a borítója is nagyon szexi, ahogyan a finoman lábat villantó végzet asszonya a kényes, taft szoknyán nyugodtan pihenteti a nyers húst, a csuklóján pedig zavarba ejtően drága ékszerek csillognak. És a legszebb, hogy ezt az merész koncepciót végigviszi: itt-ott előbukkannak luxus holmik oda nem illő helyeken, mint egy Gucci napszemüveg, a zöldségekkel tömött retikülben, vagy egy kívánatos hamburgerbe szúrt gyémánt bross, körömlakk a zöldségmosóban, és megannyi garantált meglepetés -elsősorban nőknek! Hibátlan styling, és olyan fotók sora, amelyek belőlem az azonnali főzni akarás vágyát hozták ki, miközben képtelen vagyok letenni a könyvet, mert olyan vizuális drogként szolgál, ami nekem, mint főzni, tálalni és ételeket fotózni szerető nőnek maga a megtestesült inspiráció.

Lotta Lundgren Ha én főznék neked című rendhagyónak számító könyvéből az egyik receptet tüzetesebben is megvizsgáltam. Mivel egy nyári ételt választottam ki, aminek megvalósításában akadályozott a hipermarket nyersanyag kínálata, ezért kreatív konyhatündér módjára behelyettesítettem a kuszkuszt vöröslencsével, a sárgadinnyét naranccsal, a cukorborsót pedig avokádóval. Egybehangzó vélemény szerint a maximális pontszámot kapta a vacsorám.  Ajánlom az egészségtudatosság jegyében, hát a könyv pedig minden igényes, stílusos nő, feleség számára alapmű. (És dísztárgy is: amióta megkaptam, az étkezőasztalon pihen, hogy bármikor belelapozhassak, amikor arra járok.)

Vöröslencse pürén tálalt rukkolás avokádó saláta, sült naranccsal és pirult kecskesajttal.

fotó 1 (20)Hozzávalók 2 személyre:

1 db érett avokádó hámozva, cikkezve

1 db narancs megpucolva, felcikkezve

2 marék rukkola

2 szelet kecskesajt

1 csésze vöröslencse

Fél lime leve

Kis darab vaj

Bors (citrombors)

 

♡ A vöröslencsét áztatás nélkül bő vízben puhára főztem nagyjából 15 perc alatt. (Sajnos a gyönyörű vörös színét szinte 80 százalékban elveszíti.) Kevés sóval ízesítettem, hogy megtartsam a homogén ízét. *Ha a vöröslencsét salátaként szeretném tálalni, azaz nem püréként, akkor minimum 4x annyi vízben kell megfőzni, mint a lencse mennyisége.

♡ Közben tálalásra előkészítettem a többi hozzávalót.

♡ A narancs cikkek mindkét oldalát vajon megsütöttem, majd kb. 3-4 percre a serpenyőbe helyeztem a sajtokat pirulni. (Percenként nézegettem a színét, nehogy odakapjon.)

fotó 5 (6)

fotó 4 (10)

♡ Tálaltam a lencsét, ráhalmoztam a rukkolát, ezekre fektettem az avokádó szeleteket, amelyeket meglocsoltam néhány csepp lime lével, a narancsok is elrendeződtek, végül a megsült sajttal koronáztam a kompozíciót. Citromborssal megszórtam, díszítettem, és jól belaktam…: )

Bevallom féltem a kecskesajttól -na nem magam miatt, de olyan gyorsan tűnt el a tányérról, hogy öröm volt nézni! A sajt pörkös illatú íze (igen, szándékosan írtam így) átjárta az ízlelőbimbókat, az avokádó és a lencse semlegessége kiegészítette a rukkola fanyarságát. Amikor már azt hittük, hogy egy egyszerű salátát eszünk, akkor akadt a villánkra a langyos, illatos narancs, ami egyszerre nedvesítette meg a nyelvünket, és sajátos bájával fűszerezett minden egyes falatot.

fotó 2 (18)

Jó étvágyat -a mai naphoz!

Réka

2 Replies to “A vonzás receptje”

Szólj hozzá! :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.