Gyilkosság a konyhában

Idén először készítettem el a kedvenc cookiemat, azaz “csokis sütim”. Ez utóbbit azért tettem idézőjelbe, mert a cookie az cookie, csak mi adunk neki mindig valami más nevet, mert talán szégyenlősen a “kuki” szót nem szívesen használjuk.
Klasszikusan úgy kezdődik a recept, hogy “a vajjal keverd habosra a cukrot…” Ezerszer végeztem már ezt a fázist, de most, ez a momentum egyszerűen kinyírta a robotgépem. Ezzel meg is magyaráztam a mai bejegyzés krimibe illő címét. Valószínű túl hideg volt a vaj, amit nem tudott eldolgozni a gép, beleragadt a keverővillákba, nyekkent kettőt-hármat és örökre lezárta szemét… Ha már krimi, ma olvastam, hogy az egyik kedvenc íróm, a krimi regények nagyasszonya, Agatha Christie, Shakespeare mellett a világon a második helyen áll a legnagyobb számban elkelt könyvek listáján -a Biblia után.

Maradt tehát egy félkész tészta, és mivel én nem szeretek dolgokat félbehagyni, folytattam kézi “meghajtással” az összeállítását. (Ez a baleset kiküszöbölhető lett volna, ha a vaj szobahőmérsékletű.)
Sajnálom szegény robotgépet, mert sok szép, közös emlékünk volt, de talán megérezte csalárd gondolataim, amint már egy ideje másik roboton járt az eszem. Írok is a Jézuskának, őt pedig örök nyugalomba helyezem…

20131110-213355.jpg
Múlthét szerdán készítettem el ezt a nasit, és mivel már csak 2 darab van belőle, bártan kijelenthetem, hogy teszteltem, valóban napokig ugyan olyan puha, mint új korában!
Abban a bizonyos menő kávézóban -aminek a papírpoharait állítólag sikkes végigsétáltatni a városon- megszólalásig hasonló ízű cookiet lehet kapni, 590 forint per darab áron. Ha valami finom, és ellenállhatatlan persze szívesen költök rá, de az árérzékenyeknek mondom, ebből az árból kb. 25 darabot tudnak készíteni otthon az alábbi recept segítségével. Az én “kukim” omlós, illatos, puha, roppanós csokoládé darabok bújnak meg benne, kívánatos és nagyon könnyen elkészíthető.

Dupla csokis cookie
 
Hozzávalók:
200 g barna cukor (lehet nyírfacukor is)
1 darab (250 g) Rama margarin
2 db tojás
450 g liszt
1 csomag sütőpor
5 dkg holland kakaópor (cukrozatlan)
2 tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé
1 tábla fehér csokoládé
 
•180 fokra előmelegítettem a sütőt.
•A cukrot a margarinnal habosra kevertem.
•Hozzáadtam a tojásokat.
•A kakaós lisztben elkevertem a sütőport, majd a keverékhez adtam. (Eléggé “porzik”, szóval csak apránként.) Az összedolgozás végén minimális tejet (kb. 1 decit) hozzáöntöttem, hogy lazább legyen a tészta.
•Legvégül az apróra vágott csokoládékat egyenletesen a masszába forgattam.
Tipp: a csoki összetörése kissé piszkos munka, de ha két folpakk közé teszem a kockákra tört csokikat, majd húsklopfolóval nekiesek, megspórolom a takarításra elvert időt.
•Enyhén nedves kézzel golflabda méretű golyókat formáltam belőlük, sütőlapra rendezgettem, a tenyeremmel, ujjaimmal kilapítottam őket, majd 10 perc alatt készre sütöttem az első adagot. (A sütésnél meghíznak, ezt az elhelyezésnél szem előtt tartottam.)
Amikor lejár az idő, még lágy a tészta, de pár perc alatt elnyeri a megfelelő állagát, amit napokig meg is tart.
Ellenállhatatlan amikor meglepetésszerűen a fehércsoki darabokra ráharapok! Férjek kedvence az álmos, reggeli kávé mellé, és persze az enyém is -csak nekem egész nap. Vigyázni kell, mert nagyon eteti magát!

20131110-213341.jpg

20131110-214121.jpg

Réka

23 Replies to “Gyilkosság a konyhában”

  1. Én párom szülinapjára csináltam tortát, és abba halt bele anya robotgépe 😀 (szintén margarin…) Szerencsére nekünk volt másik, így egy kis melegítés után már folytathattam is a munkát 🙂
    Ez a süti meg nagyon finomnak néz ki, szóval tuti megcsinálom :p 🙂

  2. Boldog névnapot, így a nap végén!
    A cookie-t holnap a nagyobbik kisfiammal meg is sütöm. Imádja az ilyeneket enni is és készíteni is. 🙂
    Agatha Christit eddig soha nem olvastam, de pont a hétvégén vásároltam tőle két könyvet, hirtelen felindulásból. Egyszer írhatnál a kedvenc könyveidről, nagyon érdekelne miket szeretsz olvasni!
    A robotgép nyugodjon békében! Remélem a Jézuska viszi majd az utánpótlást! 😉 Csak nem egy KA?

    1. Köszönöm Izzy! 🙂
      Sajnos ma már nem olvasom eleget, áttértem a vizuálisan izgalmasabb magazinokra, ami egyrészt szakmai ártalomból következett. (belsőépítészként fontos az inspirálódás) De persze vannak kedvenceim, majd egyszer készítek egy olyan összeállítást is.
      Jó sütögetést Nektek!

      (Ha jól értelmezem a kezdődetűket, igen, egy olyanra vágyom.) 😉

      1. Ha “nagy leszek” a sok szép szakácskönyvvel teli konyhámba én is megálmodtam már egy fehér KitchenAidet! ☺️😍

      2. Jo reggelt! Igen a KitchenAid-re gondoltam. 🙂 Én is nagyon vágyom rá. Egy menta színűt szeretnék, már egy nagyobb konyhát is megálmodtam köré. Férjem szerint orvosi eset vagyok. 🙂

  3. Szia Réka!

    Hatalmas örömmel olvasom nap mint nap a blogod mert olyan stílusban írsz remek témákról ami egyszerre megmosolyogtat és elgondolkodtat!
    Eddig is szerettem a konyhában tenni-venni, (hasonlóan Hozzád velem is anyukám szeretette meg a főzést 🙂 de mióta Rád találtam megszállotja lettem a sütés-főzésnek! Örülök hogy vannak még nők akik ilyen értékekkel rendelkeznek mint Te is, szívesen várják haza párjukat/ férjüket főtt étellel! És úgy gondolom ez egyáltalán nem ciki!
    Bár nem vagyok egy kommentelős típus, de minden elismerésem a Tiéd, az irigy emberekkel pedig ne foglalkozz! Csak így tovább!
    Boldog névnapot! 🙂

    1. Köszönöm szépen Kedves Reni, mind a hozzászólásod, mind pedig a névnapi köszöntést! Nagyon jól estek a szavaid!

      Megtanultam, hogy akkor lehetek valaki, akkor élhetem el céljaim, ha csak előre nézek, és egy pillanatra sem oldalra. (Hátra végképp nem!) 🙂

      R

  4. Kedves Réka!
    Kicsit megkésve, de annál nagyobb szeretettel, nagyon-nagyon Boldog Névnapot kívánok!
    Reggel megsütöttem cookie-kat, valami mennyei! 🙂
    Azt hiszem bekerült a kedvencek közé!
    Nagyon szép napot kívánok Neked! Hajni

  5. Szia Reka!

    Szeretnem megsutni a sutit, de csak feher cukor van itthon en meg beteg vagyok es nem szeretnek lemenni a boltba. Azzal is jo lesz? Es ha igen akkor ugyanannyi kell belole? Utolag is nagyon boldog nevnapot! 🙂

    Elore is koszonom a segitseged! 🙂

  6. 🌺R.!
    A szavaid es a postjaid igazi bonbonkent hatnak,es kaloria nelkul dobjak fel a napomat!🙈🙊
    Koszonom🙏

  7. Kedves Réka!

    Köszönöm szépen a receptötletet, meg is csináltam (kis módosítással), valami mennyei lett. Formára is hasonlóak a tieidhez, csak kicsit több tejet tettem bele fellazítás végett. A barátom is nagyon elégedett az eredménnyel. 🙂

    Nagyon tetszik az életstílusod, és hiszem azt, hogy kitartással és kemény munkával bármi elérhető. Inspirálóak a bejegyzéseid, remélem sok üdítő bejegyzést írsz majd.

    További sok sikert kívánva maradok hű olvasód,

    Dóri

  8. Megsütöttük (volt négy segítő kezem így a gombóc formálás helyett kiskanállal való tapogatás lett :D)
    Egy kis helyesbítés a bejegyzés végére: nem áll el hetekig.. másnap reggelre nem lesz belőle semmi annyira finom,és a recept nagyságát azt gondolom csak emeli,hogy a kislányom idén ezt választotta Jézuskaetetősütinek 🙂

  9. Kedves Réka! Elkészült.. Kétszer próbáltam idáig cookie-t sütni, mindkettő próbálkozás a kukában landolt. Ez volt az első, ami sikerült, ezúton is köszönöm a receptet és az inspirációt! 🙂 Csodás ajándék lett belőle, csak ez tudott megállítani, mert tényleg nagyon etette volna magát.. 🙂

    A bloghoz pedig csak annyit, hogy tarts ki és ne foglalkozz az ilyen ostoba nadrágos meg photoshopos megjegyzésekkel.. Ha vannak irigyeid az azt jelenti, hogy valamit jól csinálsz. Csak így tovább és még egyszer örök hálám a receptért! 🙂

    Kellemes Ünnepeket!

  10. Kedves Réka!
    Épp most sült meg az első adag, és ISTENI!!
    Köszönöm Neked, hogy életemben először nem rontottam el csokis cookie-t azzal, hogy rossz emberben bíztam, mert azt mondta ez a tökéletes recept. Hát soha egyik sem volt az. Miután a narancsos-vörösáfonyás kalács(a mazsolát nem szeretem) mindenkinek ízlett, gondoltam egy utolsó próbát megér a Te recepted. 🙂
    Még egyszer köszönöm a saját és az összes koleszos lány nevében:)
    Puszi! Nóri

Szólj hozzá! :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.