“Pont” Kalács

20131101-231656.jpg
Pont volt itthon 2 deci kefír. Pont volt itthon 1 darab narancs. És pont volt itthon 20 deka vaj.
A többi hozzávaló pedig mindig van itthon. Azaz 3 evőkanál méz, 3 evőkanál cukor, 1,5 kávéskanál élesztőpor, fél pohár mazsola, egy kis rum, valamint 45 deka liszt, csipet só.

Ezt a receptet évekig féltve őriztem a kipróbált receptekkel teli szakácskönyvemben. Számtalanszor elkészítettem már, de vártam, hogy egyszer egy méltó helyen megoszthassam. Azt hiszem eljött az idő.
A recepttel egy francia család ajándékozott meg, mint ahogy az igazi bagett elkészítési útmutatójával is, ami már szinte teljesen kiváltotta nálunk a boltban vásárolt pékáru szerepét. Pontosabban többnyire én sütöm itthon a kenyeret (bagettet) illetve édes párját, a kalácsot.

Nálam most van az a fázis, hogy ha kinézek az ablakon, sokszor nem tudom megsaccolni mennyi az idő, mert nagyon hirtelen sötétedik. November van, ez egy ideig nem is lesz jobb. De van, amivel kellemesebbé lehet tenni az ilyen estéket. Engem szerencsére messze elkerül a téli depresszió, mert mindig találok valami apróságot, ami bearanyozza az estém. Például egy könyv, egy jó film, forró tea, egy színes, a karácsony hangulatát keltő magazin, vagy mint ezúttal is, egy finom fonott kalács sütése.
Napokig puha, foszlós, illatos, narancsos, és a legjobb benne, …hogy nagyon finom.

20131101-231753.jpg
NARANCSOS-MAZSOLÁS KALÁCS

Kenyérsütőgépben kevertem össze a hozzávalókat, de természetesen anélkül is elkészíthető.
Sorrendben öntöttem bele a tálba a hozzávalókat: kefír, narancs reszelt héja és leve, méz, olvasztott vaj, cukor, élesztő, végül a liszt és a só. Elindítottam egy bármilyen programot, mert úgyis csak a keverési szakaszra volt szükségem.
Közben rumba áztattam a mazsolát, amit sípoláskor hozzáadtam a tésztához. Ha lágynak ítélem ilyenkor a tésztát, szórok még hozzá kevés lisztet. Néhány percig hagytam dolgozni a gépet, majd kikapcsoltam és egy órán át kelesztettem.
Előmelegítettem a sütőt 180 fokra.

20131102-001724.jpg
Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítottam, három részre osztottam, egyenként hosszúra sodortam őket, majd egymásba fontam őket. (Én két kisebb kalácsot sütöttem ebből a mennyiségből. Lehet egy nagyot is, de félő, nem fog beférni a sütőbe.) Mivel a vajtól és a kefírtől !nagyon! puha a tészta, gyorsan, de óvatosan kell vele dolgozni a fonásnál. Legközelebb kipróbálom briós alakúra sütni, sütőpapírral rusztikusan kibélelt muffin sütőformában.
Tejjel megkentem a tetejüket, 20 perc alatt aranybarnára sütöttem őket.
Ahogyan közeledik az adventi időszak, a konyhában is előkerülnek az ünnep jellegzetes fűszerei. Azok közül is a fahéj biztosan jól illene ehhez a kalácshoz, valamint a kakaós változata csokoládé darabokkal is izgalmas párosításnak tűnik.

20131101-231942.jpg

20131101-231956.jpg

20131101-232015.jpg

20131101-235856.jpg

Réka

14 Replies to ““Pont” Kalács”

  1. Ez a tökben elfáradt kanál?? :)))
    Egyébként olyan jókor jött ez a recept, ma reggelire gyonyoru kenyer sikerült es épp elkezdtem keresni a vasárnapra szánt kalács receptet, de akkor meg is van. 🙂

  2. Tudom elég ciki, hogy 20 éves nő létemre egy igazi konyhai analfabéta vagyok és eddig nagyon az igény sem volt meg bennem, hogy kiismerjem magamat a konyhában. Elnézegetve a posztjaidat, valami olyan kedvet kaptam a sütés-főzéshez, mint még soha…Csomó mindent ki szeretnék próbálni, kísérletezni. De végülis jobb később, mint soha!
    Köszi Réka!:)

  3. Szia Réka!
    Olvastam nemrég, hogy Te is nyírfacukrot használsz! Elkészíthető azzal is a kalács? Én úgy tudom, hogy a nyírfacukor nem tápláléka a gombáknak, ezért az élesztős sütikhez nem alkalmazható, de még soha nem próbáltam! 🙂

      1. Annyi baj legyen… Egy kis “bűnözés” nem árt! 😉 köszönöm szépen! Legyen szép hétvégétek!

  4. Még valami eszembe jutott: szerinted működik kefir helyett tejföllel is? Kefir pont nincs itthon (en egyébként nem igazán kedvelem) es pont semmi kedvem boltba menni. Igazi itthon kucorgós ido van. 🙂 Igy azt hiszem kockaztatok, csak tartok tőle hogy a foszlossag, lágysag bánná. Mit gondolsz?

    1. Egy próbát megér, én is így szoktam kísérletezni. Kefír helyett jobb lenne inkább egy joghurt, de próba cseresznye. 🙂 A tésztát ugyanúgy fel fogja lazítani mint a kefír. Aztán írj, hogy sikerült!

  5. Nos: éjfél utan értünk haza, igy akkor álltam neki, es az volt a terv, hogy miután megkelt, kalács formában hűtve pihen reggelig, amikor is frissen megsutom es házi baracklekvárral jol megesszuk. 🙂 Ehhez képest a tészta valamiert az istennek sem akart megkelni, igy utólag belegondolva elobb öntöttem hozza a vajat mint az elesztot es talán ez gátolta meg, nem tudom. Végül natúr activia joghurt került bele, de ez mar mindegy is azt hiszem. 🙂 Reggelre is csak egész picit lagyult, emelkedett a tészta igy nem mertem kalacsnak megsütni mert szerintem nem lett volna jo az állaga. Végül próba- szerencse alapon kör alakúra nyújtottam es nutellaval, reszelt csokival, kakaoval toltve csinos kis kifliket tekertem belőle. 🙂 Isteniek lettek. Készült egy adag kolbaszos- cheddar sajtos is, de az inkabb érdekes lett mint a kifelejtett mez ellenére is édeskés tésztában. Bar nem az eredeti terv szerint sikerült, azért nagyon finom lett igy is, legközelebb pedig kevésbé álmosan állok majd neki, a sorrendet is tartva es akkor biztosan a kalács is ossze fog jönni. Képet instagramon címeztem neked. 🙂

    1. Szia Timi!

      Először is dicséretes a hozzáállásod és a kitartásod! Másodszor pedig, nem vagyok ugyan szakértő, de mintha úgy tudnám az élesztő is túlkelhet, és akkor a tészta tönkremegy. Illetve ügyelni kell a sorrendre, így az élesztőnek például “találkoznia” kell a cukorral, hogy beinduljon a kelesztés folyamata, valamint a só azért kerül legutoljára a gépbe, a liszt tetejére, hogy az pedig ne érintkezzem az élesztővel, mert a sótól elpusztulnak a gombák, és a tészta lapos lesz, mint az Alföld. De ahogy elnézem a képed a kis csigákról és a kiflikről, nem hiszem, hogy sokáig meg fog maradni a tányéron…:)

  6. Kedves Réka!
    Nagyon szeretem a bejegyzéseidet, a látásmódodat és mindazt, ahogyan ezt megmutatod nekünk! Inspiráló, álmodozó és harmóniába kergető számomra! Köszönöm, hogy általad is része lehetek egy olyan érzésnek, ami felemeli bennem, ebben a rohanó világban a finomságot az eleganciát és a nőiességet!
    Brigi

  7. Szia Réka!

    Lenne egy olyan kérdésem, hogy ha némileg egészségesebbé szeretném tenni a kalácsot akkor búza fehérliszt helyett lehetne vajon más lisztből késziteni?

    1. Szia Dóri!

      Igen, biztosan, de én még nem próbáltam. Egy teljes kiőrlésű, tömörebb liszt máshogyan viselkedik a pékáruk készítésénél, más arányokat kell alkalmazni, amiket a kalács esetében nem tapasztaltam még ki.

      R

Szólj hozzá! :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.